söndag 29 januari 2012

Harlees Winx tårta

När Harlees mamma Madde ville att jag skulle göra en Winx tårta till Harlees 7:e födelsedag visste jag först inte vad det var. Efter en stund på Google insåg jag dock att mina egna barn har kläder med dessa älvor på.

Favoriten var Bloom (som jag tror är huvudkaraktären). Det var en svår figur att modellera och jag är inte helt nöjd. Hon är så lång och elegant, och hela det där söta uttrycket tycker jag var väldigt svårt att få till.

Nåja, Madde blev iaf mycket imponerad när hon såg tårtan och öste beröm över den, så såhär i efterhand... så är jag nöjd.
Innehåll: Chokladbottnar, chokladkräm, päron, päronmousse m. chokladbitar, spacklad med chokladsmörkräm. Mycket choklad kan tyckas, men när jag frågade vilken smak de ville ha fick jag svaret: "Ingen aning, men hon gillar choklad iofs ;-)"
Hela tårtan var en överraskning för Harlee, som trodde hon skulle få en vanlig prinsesstårta. Nu väntar jag med spänning på att få höra hennes reaktion.
Grattis på 7-års dagen, Harlee!!

onsdag 11 januari 2012

The Ultimate Chocolate Chip Cookie

Dessa kakor är "to die for". Efter att jag gjort första satsen så kunde jag inte sluta. Jag gjorde säkert 4-5 satser på raken... konstigt att man snart rullar fram ;-).
Receptet är från kokboken, "Sommarens söta" av Monica och Lisa Eisenmann.

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
200 g choklad (receptet säger mörk, 60-70% kakao, men jag blandade lite... mörk, ljus, nonstop, nötter... allt fungerar)

Gör så här:
* Värm ugnen till 175 grader
* Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa i ägget och äggulan.
* Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner även den.
* Blanda till en deg.
* Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
* Grädda i ca 17 min.
* Låt kakorna svalna något på plåten och lägg de sedan på galler för att svalna helt.
Jag rekommenderar varmt att ni testar detta recept. Det är fantastiskt!

tisdag 10 januari 2012

Sen julafton.

I trettonhelgen firade vi jul nr två med min familj. Denna gång hade jag haft lite mera tid till att baka diverse julgodis.

Jag testade bla fler av de Oreo Cookie Molds som snälla Pehrnilla på Strössel och Annat skickat till mig. Jag ville testa nåt annat att stoppa in än kakor och gjorde "dubbelmackor" av marsipan och nougat i samma storlek som oreos. Det blev gott men den varma chokladen smälte nougaten, så resultatet blev inte helt perfekt. Uppepå gjorde jag former med hjälp av överföringsark. Jag är riktigt nöjd med resultatet. Tiden var dock knapp och jag hann inte "trimma" kanterna på kakorna... så de skulle kunna varit ännu snyggare.
Dessa är gjorda av den stora släta formen, och de nedan är gjorda av den lilla släta formen.
Jag gjorde även pepparkakskulor. Ett godis som jag brukar göra till jul, men i år blev de snyggare än någonsin... om man får säga det själv. Det är ett enkelt recept, med krossade pepparkakor, hasselnötsmassa och grädde, som man rullar till kulor och doppar i choklad.
Eftersom min lillebror är en av dem som tycker mest om mina tårtor så var det ju givet att jag även skulle göra en tårta. Det blev en enkel variant, med vingar (formen fick jag i julklapp av min älskade man, som han naturligtvis köpt på Strössel och Annat) och hjärta. Idén har jag knyckt från Carola med bloggen My Cakes ;-).
Detta är nog första gången jag spacklar en tårta med grädde och täcker med marsipan. Det gick oväntat bra att få den slät, hög och rak.
Innehåll: Ljusa bottnar, Hasselnötsmousse, chokladmousse och banan.
Ha en bra dag allihop.

onsdag 4 januari 2012

Doptårta till Loke

Min lillebrors son Loke, tillika min gudson, döptes i början på december. Lokes mamma ville att hans tårta skulle matcha storasyster Wildas doptårtor. Som du kan se här. Jag var inte alls nöjd med resultatet... ville ju att den skulle bli helt perfekt. Men den gröna pastan bråkade och sprack både här och där. Ville bara lägga mig ner och gråta och sparka. Men det var ju inget att göra. Eftersom jag var 50 mil hemifrån och inte direkt hade med mig så jag kunde göra om allt, så fick det bli som det blev. Min bror och hans fru var nöjda iaf... det var iaf vad de sa ;-).

Lilla Loke. Du underbara barn. Du gav faster skrämselhicka från dina första andetag. Jag är oändligt lycklig att ditt hjärtfel rätade till sig och att du är här och förgyller våra liv. Du är utan tvekan en av de gladaste och härligaste bebisar jag träffat och har så nära till skratt. Älskar dig!!