tisdag 23 juli 2013

Pull-Apart Bread

Hittade en bild på "Pull-Apart bread" på en amerikansk blogg och var ju bara tvungen att prova. Inte direkt bakat (om man inte är ambitiös och bakar sitt eget surdegsbröd förstås... jag köpte mitt), men himla gott, så det får vara med på bloggen.
 

Du behöver:
  • Ett surdegsbröd
  • 340 gram svamp
  • Färsk timjan
  • 340 gram Provolone ost. Jag hittade inte Provolone och tog ementaler ist, vet inte om det ens liknar i smaken men det funkade utmärkt ;)
  • ca 150 gram smör
  • Salladslök
  • Vallmofrön
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 180 grader.
 
Finhacka svampen och stek den i en matsked smör på medelvärme i ca 4-5 min. Hacka ca 2 msk färsk timjan. Rör i timjan i svampen. Stek i 2-3 minuter till.
Ställ svampen åt sidan så den får svalna.
 
Skär brödet i ett stort rutmönster, inte helt igenom botten.

Skär osten i tunna, smala skivor, ca 2 cm breda.
 
Stoppa osten i springorna i brödet, gör sedan samma sak med svampen. Man får ta hjälp med fingrarna och peta ner svampen i brödet. Låt det inte ligga bara uppepå.
 
Lägg brödet på folie på en plåt. Ta tillräckligt med folie så det räcker till att slå in hela brödet.
 
Smält 150 gram smör. Finhacka ca 1 dl salladslök. Blanda löken och 2 tsk sesamfrön i smöret. Ringla smörblandningen över brödet. Slå foliet om och "grädda" i ugn i 15 min. Eftter 15 min, öppna foliet och grädda ytterligar 10 min.
 
Klart!
 
Perfekt som förrät till fyra personer. Ät med händerna!

onsdag 10 juli 2013

Amandas andra tårta

Eftersom jag gillar att slå på stort när någon i min familj fyller år, så blev det förstås flera kalas för Amanda som fyllde 6. Och flera kalas innebär fler tårtor. För det går helt enkelt inte för sig att ställa fram en tårta som man redan skurit av en gång ;). Lite manisk?... ja.
 
Så här har ni då tårta #2.
En riktig barntårta med "hallabaloo"-färger och en salig blandning ;).
Jag har visst snöat in lite på vimplar... men jag tycker det är så himla gulligt och blir lixom pricken över i:et.
Innehåll: Vaniljbottnar, rårörda jordgubbar, citronmousse, bananmousse. Spacklad med chokladsmörkräm, täckt och dekorerad med sockerpasta.


Flugsvampar... som man inte blir sjuk av ;).
 
Ha en bra dag! Kram

tisdag 9 juli 2013

Tårta till min Amanda

Min dotter fyllde sex år i helgen. Och jag passade på att göra en tårta helt efter mina egna önskemål. Amanda hade inga speciella önskningar, så jag gav mig själv fria händer ;).
 En liten, men hög tårta ;). Innehåll: Vaniljbottnar, rårörda jordgubbar, bananmousse och skogsbärsmousse. Spacklad med chokladsmörkräm och täckt och dekorerad i sockerpasta.
Närbild på Amanda-Pandan ;)
Gullig detalj tycker jag själv
Fina Amanda med sin tårta.
Grattis mitt älskade hjärta!